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 RE:  May Cabinet Secretary delegate responsibilities regarding company of 

which he owns an interest in order to avoid a violation of the ethics code? 
 
 DECISION: No. 
 
  This opinion is in response to your June 4, 1996, request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed 
at the July 2, 1996, meeting of the Commission, and the following opinion is issued. 
 
  You state the relevant facts as follows.  You serve as Secretary of the Finance and 
Administration Cabinet and are concerned about your ownership of stock in a company which 
has been preliminarily approved for a $32 million tax incentive package and an economic 
development bond grant to be financed with economic development bonds.    
 
  As Secretary of the Finance and Administration Cabinet, your job responsibilities 
include signing and approving tax incentive packages, agreements concerning economic 
development grants, documents relating to the sale of economic development bonds, and letters 
for the use of economic development bond proceeds.  In addition, as Executive Director of the 
State Property and Buildings Commission, you also sign resolutions approving bond sales on 
behalf of the State Property and Buildings Commission.   You propose a delegation of such 
authority with respect to the company of which you own an interest in order to avoid a violation 
of the ethics laws. 
 
  You propose, in matters relating to the company in which you own an interest,  to 
delegate your responsibilities as Secretary to the Deputy Secretary of the Finance and 
Administration Cabinet, pursuant to KRS 42.013.  This delegation of authority  would bemade 
contingent upon the Governor's approval of any action taken relating to the company.  You also 
propose to advise the State Property and Buildings Commission to authorize another member to 
sign, on behalf of the State Property and Buildings Commission, any resolution relating to 
economic development bonds.  In addition, you would abstain from voting on any economic 
development bonds sales relating to the economic development package to be offered to the 
company in which you own an interest.   
 
  You state that you have abstained from voting at the meeting of the Kentucky 
Economic Development Finance Authority at which the tax approval package for the company 
was preliminarily approved.  Additionally, you had no involvement with the company in 
negotiations, as your position does not require negotiations, only that you approve the use of 
bond proceeds and the final tax incentive and economic development packages to be awarded the 
company.  You ask whether the delegation of this authority will comply with the Executive 
Branch Code of Ethics. 
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  The Commission opined in Advisory Opinion 95-15 (a copy of which is enclosed) 
that an employee should not own more that five percent or $10,000 of a company that is 
regulated by or doing business with the agency for which the employee works, unless the interest 
is purchased through a mutual fund, the company does a limited amount of business with the 
agency, or the employee is not directly involved, as part of his official duty, in matters pertaining 
to the company.  Because your official responsibilities include the approval of matters which 
will affect this company, the Commission believes a relationship exists that prohibits you from 
owning a value of more than $10,000 of the company.  Delegation of this responsibility to 
someone under your direction, either in the Finance and Administration Cabinet or on the State 
Property and Buildings Commission which you head, does not remove the potential for conflict 
which exists in your ownership of such interest. As head of the agency, you are considered to be 
directly involved in all matters of the Cabinet.   
 
  The Commission advises you to divest yourself of any shares of stock owned  
with a value which exceeds $10,000.  Documentation of this action should be presented to the 
Commission. 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
      BY:   Ruth H. Baxter, Chair 
 
Enclosure: AO 95-15 
 


